Verwijsbrieven en Medische verklaringen
Verwijsbrieven
Zorgverzekeraars bepalen in hun polisvoorwaarden wanneer een verwijzing nodig is. In het algemeen geldt dat voor specialistische zorg, zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuis of GGZ-instelling, een verwijzing van een huisarts nodig is.
De huisarts maakt een verwijsbrief indien de klachten bij hem/haar bekend zijn. Zo nodig stuurt de huisarts je door naar een andere zorgverlener. Bijvoorbeeld een diëtist, fysiotherapeut, psycholoog of maatschappelijk werker. Of naar een specialist in het ziekenhuis.
Je krijgt dan een brief mee (een verwijsbrief). In deze brief staat waarom je doorgestuurd wordt en de vraag voor de specialist. Het kan gaan om meer onderzoek of behandeling. De brief is nodig om een afspraak te maken met de specialist. Verwijzingen voor cursussen en niet-medische trajecten zitten niet in het takenpakket van de huisarts.
Als de huisarts inschat dat je snel gezien moet worden, zal de huisarts zelf (of de assistent) de afspraak voor je maken. Maar meestal moet je zelf de polikliniek van het ziekenhuis bellen om een afspraak te maken.
Doorsturen gaat altijd in overleg. Als je zelf doorgestuurd wilt worden en de huisarts vindt dat niet nodig, dan legt de huisarts aan je uit waarom. Het achteraf opstellen van verwijsbrieven voor een doorlopen behandeling is niet mogelijk.
Als je bij de specialist bent geweest, dan stuurt de specialist daarna een brief aan je huisarts. Daarin staat wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld de uitslag van het onderzoek, welke operatie is gedaan en hoe die is gegaan of welke behandeling is gestart. Ook staat erin of er controles nodig zijn. En wie die controles kan doen: de specialist zelf of de huisarts. Als je onder controle moet blijven, bijvoorbeeld eens per jaar, is een nieuwe verwijzing niet nodig. Meer informatie hierover vind je op: https://verwijsafspraken.nl/#/verwijzing
Medische verklaringen
Patiënten worden regelmatig geconfronteerd met externe partijen die allerlei informatie vereisen rondom gezondheid en vaardigheden. In veel gevallen is het voor zowel externe partijen en de patiënt onduidelijk waar en hoe deze informatie opgevraagd dient te worden. Kijk daarom eerst op onderstaande site voordat je deze vraag bij de huisarts stelt!
https://verwijsafspraken.nl/#/verklaringen